I en vik på sørsiden av Sognefjorden, et godt stykke innover i landet, ligger tettstedet Vikøyri. Her ligger også det eneste fengselet i Sogn og Fjordane, som har eksistert siden 1864. I dag huser fengselet 39 innsatte.

Vik
Sæbøhagen, 6893 Vik i Sogn

Vik fengsel legger opp til at de innsatte skal ha et høyt aktivitetsnivå, hvor målet er å få så mange som mulig ut av cellene sine og inn i aktivitet. Enten gjennom utdanning eller i et av arbeidsdriftens verksteder.

Et samarbeid med Sogndal videregående skole gjør at fengselet kan tilby undervisning i studiespesialiserende grunnfag, samt teori og praksis innen teknikk og industriell produksjon.

Praksisdelen av skoletilbudet foregår hovedsakelig i arbeidsdriftens verksteder. Trevareverkstedet tilbyr opplæring i bruk av ulike maskiner som er relevante for innsatte med et ønske om å bli møbelsnekker. Opplæringen resulterer i benker, bord, blomsterkasser, søppel- og postkassestativ og en rekke andre småvarer som produseres etter bestilling. Verkstedet tar også imot møbler, dører og vinduer med behov for rehabilitering og oppussing.

På mekanisk verksted får innsatte opplæring i og praktisering av ulike maskiner og apparater, i tillegg til gjennomføring av sveisekurs. I likhet med trevareverkstedet produserer også mekanisk verksted produkter etter bestilling, inkludert vedlikehold og reparasjon av maskiner. Blant produktene som produseres er sykkelstativ, bålpanner og vedstablere. Tilbudet inkluderer også bilvask og dekkomlegging.

Utegruppa har ansvar for vedlikehold av fengselsområdet, hvor innsatte får opplæring i bruk av relevante maskiner og redskaper. Private kunder kan levere tømmer hit som blir til ferdigpakket ved, eller båter og tilhengere som har behov for litt kjærlighet.

I fengselsbutikken «Go’biten» får innsatte opplæring i butikkdrift, fra logistikk til kundeservice. Vaskeriet på huset holder alt tøy rent, etter renholdbransjens standarder.


Vik Facebook