På en høyde med utsikt over Vadsø by ligger Norges nordligste fengsel. Vadsø fengsel huser totalt 39 innsatte, fordelt på 33 på lukket og 6 på åpen avdeling. Byen ligger på nordsiden av Varangerfjorden, som har daglig anløp av ærverdige Hurtigruta.

Vadsø
Dr. Skogsholms gate 2, 9800 Vadsø

Arbeidsdriften er godkjent lærebedrift, og kan i samarbeid med opplæringskontoret i Øst-Finnmark og Vadsø videregående skole, skrive lærekontrakt med sine innsatte ved læreoppstart i et av verkstedene. Målet med læreforholdet er å gi innsatte grunnleggende ferdigheter i produksjon, og å oppnå ulike mål i læreplanen slik at de til slutt kan få kompetansebevis eller fagbrev.

Trevareverkstedet har en egen faglærer som driver opplæring innen tømrer- og møbelsnekkerfaget. Verkstedet er utstyrt med moderne maskiner, noe som gjør det mulig å produsere de fleste produkter. Typisk er utebenker, diverse møbler, kasser, trapper, søppel- og postkassestativ. Verkstedet tar også imot spesialbestillinger fra offentlige, kommunale og private kunder.

Fengselet har også et mekanisk verksted utstyrt med maskiner til opplæring innen sveise- og industrimekanikerfaget. Her skreddersyr de innsatte produkter i stål og aluminium etter kundens ønsker og behov. Eksempler på produkter som produseres her er snøscootersleder, vedovner og ulike griller. I tillegg tilbyr verkstedet maskinering og reparering av ulike mekaniske komponenter.

Spesielt for Vadsø fengsel er håndverksavdelingen. Her bor blant annet konseptet med navn «Storgutter med strikkepinner», som er en strikkekafé der innsatte får opplæring i strikking. Avdelingen holder kurs i samisk håndverk og kultur, hvor målet er å fremme og styrke samisk identitet. Kurset tar utgangspunkt i grunnleggende ferdigheter fra læreplanen i Duodjifaget.


Vadsø Facebook