Ved vestbredden av Tyrifjorden, om lag to mil sør for Hønefoss, ligger Ringerike fengsel. Fengselet som er omkranset av en syv meter høy mur, er også et av landets sikreste. Her er det plass til 170 mannlige varetekts- og langtidsinnsatte.

Ringerike
Justisveien 30, 3533 Tyristrand

Fengselet har et utdanning- og arbeidstilbud som gjør det mulig å både gjennomføre faglig utdanning, samt å tilegne seg viktig arbeidserfaring. For dette får de innsatte henholdsvis kompetansebevis og praksisattest.

Selve driften av fengselet krever arbeid, og disse oppgavene er derfor godt integrert i form av arbeidsplasser for innsatte. På kjøkkenet produseres det mat til fengselets kantine. Et samarbeid med Hønefoss videregående skole gjør det mulig for kjøkkenet å tilby de innsatte som jobber her fagutdannelse innen Restaurant og matfag. Fengselet har også en egen butikk hvor innsatte kan handle dagligvarer etter eget behov. Også denne er det de innsatte selv som drifter, hvor varepåfylling, kontroll av varer og ekspedering er blant arbeidsoppgavene.

Innsatte som jobber i trevareverkstedet lærer seg å produsere et bredt utvalg møbler. Verkstedet har høy produksjonskapasitet, og kan derfor ta på seg større oppdrag. Eksempler er serieproduksjon av celleinnredning og bestillinger fra bedrifter i nærområdet. Helt konkret produseres det blant annet senger, bord og stoler og oppbevaringsskap. Trevareverkstedet har i likhet med kjøkkenet et samarbeid med skolen, og kan derfor tilby fagutdannelse innen Bygg- og anleggsteknikk.

Fengselets mekaniske verksted er stort og utstyrt med både tradisjonelle og moderne maskiner. Avdelingen inkluderer også et pulverlakkeringsverksted. Innsatte som utdanner seg for å ta fagbrev i Teknikk og industriell produksjon deltar i produksjonen som foregår her når de selv ikke har undervisning. Hagebenker, skolepulter og søppelkasser er eksempler på kvalitetsproduktene som sendes ut til kunder fra Ringerike fengsel.


Ringerike Facebook

Ringerike webshop