Omringet av skog i Bærum kommune ligger Ila fengsel. Fengselet ble opprinnelig bygget som kvinnefengsel, men ble først tatt i bruk av tyskere som fangeleir da krigen brøt ut i 1940, bedre kjent som Grini. I dag huser enheten 125 innsatte, og er spesielt tilrettelagt for forvaringsdømte.

Ila
Jøssingveien 33, 1359 Eiksmarka

Ila fengsel legger stor vekt på miljøarbeid, observasjon og kartlegging, arbeidstrening og utdanning. Tilrettelegging står i fokus, og aktivitetstilbudet tilpasses ut ifra den enkelte innsattes kompetanse- og opplærings behov. Fengselet tilbyr mange ulike utdanningsprogram i samarbeid med skolen, i tillegg til viktig arbeidstrening.

Arbeidsdriften i Ila fengsel er godkjent lærebedrift innen fagene tømrer, møbelsnekker, sveiser, platearbeider, CNC-operatør, håndverker, anleggsgartner, institusjonskokk og renholdsarbeider. Det betyr at innsatte både kan gå i gang med og fullføre lærlingeforløp samtidig som de soner sin straff.

Fagområdene krever naturligvis et tilhørende verksted hvor innsatte får arbeidstrening, noe som resulterer i mange flotte produkter. I trevareverkstedet produseres det alt fra større møbler som stoler og bord, til mindre saker som fuglekasser og skjærefjøler. Det mekaniske verkstedet produserer funksjonelle hverdagsobjekter som lysestaker, vedholdere og skopussere. Småindustriverkstedet leverer en rekke småvarer som luer og skjerf, vesker, belter og smykker med mer. I gartneriet gror det planter etter sesong og i bikubene produseres det honning. Mange av produktene som produseres i de ulike verkstedene kan kjøpes i en liten butikk like ved gartneriet.


Ila Facebook